Laten we beginnen met het instellen van de scène. Ik wed dat het je bekend voorkomt. (Het was voor mij bijna vier maanden!)
Het is 19:30 uur. Je geeft Baby een bad, doet het licht in de kinderkamer uit, doet misschien een zachte witte ruis machine voor baby’s, en begin je kleintje te wiegen in zijn favoriete stoel.
Hij valt in slaap – ah, gelukzaligheid! –– dus je legt hem natuurlijk in zijn wieg zonder hem wakker te maken.
Oeps… een uur later schreeuwt hij.
Als dit allemaal een belletje doet rinkelen, ben je niet de enige mama die me heeft verteld dat haar baby huilt zodra ze wordt neergelegd. Maar is er iets dat je kunt doen?
Wat is er mis met een baby in slaap wiegen?
Niets, als het af en toe is, of als uw baby een pasgeboren baby is. Je baby vasthouden en wiegen is een van de dingen waar ouders naar uitkijken. Er gaat niets boven een slaperige, knuffelige baby –– het gevoel is onverslaanbaar!
En je krijgt tenslotte een band met Baby. Jullie worden een gezin en leren elkaar te vertrouwen en lief te hebben.
Als Baby echter huilt zodra ze is neergelegd, heb je een probleem.
Hoe Niet om te slapen Train je baby
Dit is wat de meeste ouders doen. (Ik ook, voordat ik mijn onderzoek deed.)
Je baby wordt slaperig. Je herkent dit en wilt dit moment niet missen. Dus je pakt hem op en probeert hem in slaap te wiegen.
Naast rocken, probeer je momenteel:
- Borstvoeding, ook als je baby geen honger heeft.
- Geef je kleintje een knuffelig lievelingsspeeltje.
- Fluisteren/zingen/met een “slaperige” stem.
- Hij liep door de kamer terwijl hij hem vasthield.
Maar hoe goed bedoeld dit ook is, ik ben hier om je te vertellen dat het zo is allemaal fout.
De acties zelf zijn niet verkeerd. Elke baby wil en heeft behoefte aan knuffelen. En jij hebt het ook nodig. Het is een manier waarop je je liefde uitdrukt voor dit kleine wezen onder jouw hoede.
Maar dit is wat er gebeurt als je baby eindelijk afkurkt en je hem vast in slaap legt…
Baby krijgt niet genoeg slaap (en jij ook niet)?
Laten we praten! Klik hier
Het probleem: ze wordt wakker op een onverwachte plek
Stel je voor dat je in slaap viel in je woonkamer, misschien in de armen van je wederhelft. Zachte muziek speelt. Je geliefde praat zachtjes tegen je.
BAM. Je ogen gaan open en opeens ben je in de kelder.
Wat zou jij doen? Denk je dat je gaat huilen? Voel je een moment van pure angst, of op zijn minst verwarring, ook al ben je eerder in de kelder geweest? Nou, dat is ook de reactie van je baby.
Helaas, als je je baby neerlegt nadat hij diep slaapt, leer je hem bang te zijn. Nu weet ik dat je je best doet. (Dat doen we allemaal en we zouden elkaar moeten steunen.)
Maar het is een feit dat als je baby wakker wordt op een andere plek dan waar hij in slaap viel, hij leert om op een gegeven moment bang wakker te worden.
En waar vertaalt zich dat naar? Je hebt het geraden. Je baby huilt zodra hij wordt neergelegd.
Oké. Dus wat is de oplossing?
Ik weet dat dit frustrerend is, want ik ben er geweest.
Je doet al zoveel goed. Wat jij en zoveel anderen misschien missen, is een geweldig programma dat je onafhankelijke slaap voor baby’s leert.
De juiste slaaptraining voor kinderen is een game-changer. Op dit moment, als je baby huilt zodra ze worden neergelegd, hebben ze geleerd bang te zijn dat je weggaat. Ze zijn bang om in je armen in slaap te vallen en ergens anders wakker te worden.
Slaaptraining verandert dat allemaal en maakt jullie allebei zelfverzekerder. Dat vertaalt zich in meer ononderbroken slaap voor het hele huishouden.
Hoe babyslaaptraining alles verandert
Als je je baby slaperig maar niet slapend neerlegt, zal ze wakker worden op dezelfde plek waar ze in slaap gevallen is. Dit zal een paar keer per nacht gebeuren, net als bij jou. Het is een normaal onderdeel van de slaapcyclus.
Maar net zoals jij het je waarschijnlijk niet meer herinnert, zal je baby dat ook niet doen, als ze het voelt veilig.
En ze leert deze veiligheid door zichzelf te kalmeren en door in haar wieg in slaap te vallen zonder dat je haar vasthoudt.
Als je worstelt met het huilen van je baby als hij in slaap wordt gebracht, verandert de juiste slaaptraining alles. Je bent niet langer gestrest ’s nachts of tijdens de dutjes, en Baby ook niet. Je hoeft niet met één oog open te slapen omdat het zo schokkend voelt om wakker te worden.
“Maar ik hou ervan mijn baby vast te houden tot ze slaapt.”
Ik weet. Wie niet? Het is een heerlijk gevoel.
Helaas, zelfs als je het gevoel hebt dat je nu genoeg tijd hebt om met je kleintje te knuffelen, kan het gebeuren dat je je baby gewoon niet in slaap kunt wiegen.
Wat als er een noodgeval is? Wat als je baas wil dat je eerder weer aan het werk gaat dan je had gepland, en je bent moe als Baby naar bed gaat? Of wat als je op een avond ziek bent en je gewoon niet de energie kunt krijgen om je baby 20-30 minuten vast te houden voordat ze in slaap vallen?
Net zo belangrijk is dat een juiste slaapcyclus van cruciaal belang is voor uw ontwikkeling van de baby. Als dat constant wordt onderbroken, zijn jullie er allebei slechter aan toe.
Hulp nodig? Bel een Expert!
Als ik hoor over een gezin waarvan de baby huilt zodra ze worden ingeslapen, herinner ik me waarom ik doe wat ik doe.
Als gediplomeerd baby- en peuterslaapconsulent is babyslaaptraining mijn specialiteit. Ik hou van wat ik doe omdat het zowel de baby als het hele gezin helpt.
Baby wil niet slapen?
Als uw baby eenmaal goed en voorzichtig slaaptraining heeft gekregen met beproefde en bewezen methoden, zult u een verschil zien in uw huishoudelijke stress. Zodra de baby niet meer huilt zodra ze is neergelegd, zullen jullie je allemaal beter voelen!