Slaap door de nacht en dutjes

Stel het juiste slaapschema voor 16 maanden oud in en je peuter zal dutjes van 2-3 uur doen en 11-12 uur doorslapen! Veel peuters van deze leeftijd doen maar één dutje of gaan die kant op. Zonder het juiste schema worden veel baby’s van 16 maanden vaak ’s nachts wakker. Dit artikel deelt alles wat je moet weten over het slaapschema van je baby van 16 maanden om hem te helpen langer te slapen en gelukkiger te zijn!

In dit artikel:

Hoeveel slaap hebben kinderen van 16 maanden nodig?

De meeste 16 maanden oud 13-14 uur slaap per dag nodig, inclusief 11-12 uur ’s nachts en 2-3 uur overdag. Op deze leeftijd slapen peuters de hele nacht door en doen ze dutjes van 2-3 uur.

Natuurlijk hebben sommige peuters meer of minder slaap nodig dan gemiddeld. Dus als je peuter meer of minder dan 13-14 uur slaapt in een periode van 24 uur, als hij gelukkig is, is het waarschijnlijk prima. De beste manier om te weten of je peuter genoeg slaapt, is door te kijken naar zijn humeur, gedrag en andere tekenen van oververmoeidheid. Hoewel driftbuien bij peuters veel voorkomen, hebben oververmoeide peuters er vaker last van.

Slaapschema van 16 maanden oud Wekvensters en wektijd

Het ontwaakvenster na 16 maanden, of de wakkere tijd, is meestal 5 uur, zowel voor als na hun dutje. Als ze geneigd zijn om een ​​dutje van 2,5 tot 3 uur te doen, zie je mogelijk een wake-venster van 4,5 uur voor en/of na hun dutje.

Als je een ongelukkige ouder bent en je peuter ’s nachts ‘slechts’ 11 uur slaapt en ‘slechts’ twee uur overdag (13 uur in totaal), kan het tijdsbestek van je peuter 5,5 uur voor en na het dutje zijn. Dit is een van de moeilijkere schema’s voor veel gezinnen op deze leeftijd, hoewel het gemakkelijker wordt naarmate ze de leeftijd van 18 maanden naderen!

Hoeveel dutjes moet een kind van 16 maanden doen?

De meeste baby’s van 16 maanden doen maar één dutje. Merk op dat de gemiddelde leeftijd voor de overgang naar één dutje 15 maanden is.

Als je peuter niet klaar is voor slechts één dutje, is dat oké! Gebruik in plaats daarvan het slaapschema van 14 maanden oud.

Het beste wat u kunt doen, is wachten tot u tekenen ziet van een dutje voordat u uw slaapschema wijzigt. Dit komt omdat te vroeg overstappen nachtelijk wakker worden en andere slaapproblemen kan veroorzaken.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in…

3 manieren om over te stappen van 2 dutjes naar 1 dutje – Vind de juiste manier voor je peuter

Er zijn slechts een paar scenario’s die kunnen betekenen dat u uw peuter wakker moet maken omdat hij te lang heeft geslapen:

  • Als uw kind van 16 maanden elke dag 2 tot 3 uur slaapt en de hele nacht doorslaapt: Nee, u mag hem NIET uit zijn dutje wekken.
  • Als uw peuter de volgende dag te vroeg wakker wordt, zoals 4 of 5 uur ’s ochtends En minder dan 10 uur slapen: Ja, misschien wil je ze wakker maken uit hun lange dutje. Als je peuter echter ’s nachts meer dan 10 uur slaapt en te vroeg wakker wordt, wil je misschien gewoon zijn schema naar voren schuiven.
  • Als uw peuter midden in de nacht een uur of langer wakker is: we noemen dit “baby slapeloosheid” of een gespleten nacht. Als je peuter nog steeds twee dutjes doet, is dit een teken dat het waarschijnlijk tijd is om een ​​dutje te laten vallen (zie hierboven). Als uw peuter slechts één dutje doet, kan dit betekenen dat hij overdag te lang dut, hoewel dat over het algemeen alleen gebeurt als het dutje meer dan 3 uur duurt.
  • Als uw peuter twee dutjes doet, maar nog niet klaar is voor een schema van 1 dutje: Ja, misschien wilt u een of beide dutjes inkorten om het schema te helpen beheren voordat u volledig overgaat op één dutje. Nogmaals, zie onze 14 maanden oude slaapschema-post voor meer details.

Hoe laat moet een 16 maanden oude naar bed gaan?

De meest voorkomende bedtijd voor een 16 maanden oud is 19:00 tot 20:00 uur.

Valse starts kunnen optreden als u de bedtijd van uw peuter eerder dan 19:00 uur instelt. In dit geval worden ze 30-90 minuten later wakker alsof bedtijd een “dutje” is. Als uw bedtijd later is dan 20.00 uur, kan uw peuter oververmoeid raken en dit kan een probleem met vroeg wakker worden veroorzaken.

Als bedtijd eerder of later is dan het gebruikelijke bereik, en slaap is Goed in je huishouden, het is niet nodig om het te veranderen.

Voorbeeld slaapschema’s van 16 maanden oud

Het juiste slaapschema voor 16 maanden oud kan uw peuter helpen de hele nacht door te slapen, overdag langer te dutten en over het algemeen gelukkiger te zijn. Gebruik deze voorbeeldschema’s om u te helpen de juiste te vinden voor uw unieke situatie.

Voorbeeld slaapschema voor 1 dutje

In mijn meer dan 15 jaar ervaring als slaapconsulent is 16 maanden een normale leeftijd om een ​​slaapschema van 1 dutje te volgen of daarnaartoe over te stappen. Houd er rekening mee dat als uw peuter “slechts” een dutje van 2 uur doet (wat volkomen normaal is), u zich wilt houden aan de wekvensters van 5 uur en streeft naar een nacht van 12 uur.

Als uw kind echter een dutje van 2,5 tot 3 uur doet, kunt u een wake-venster van 4 tot 4,5 uur voor het dutje en 4,5 tot 5 uur wakker maken voordat het naar bed gaat (of vice versa als dit beter voor hem of haar werkt). Dit werkt het beste voor peuters die gevoelig zijn voor oververmoeidheid.

Als je peuter ’s nachts 11 uur slaapt en ‘slechts’ 2 uur dut, heb je misschien 5,5 uur wakker nodig. Het hangt allemaal af van hoeveel slaap je peuter in totaal nodig heeft. Wees niet bang om de uniciteit van uw kind te omarmen!

Hier is een veelgebruikt schema van 1 dutje om te overwegen:

TijdWake-vensterActiviteitSlaap lengte
07:30Wakker worden*
12:30 uur5 urenDutje2 tot 3 uur
19:30 uur5 urenBedtijd
(In slaap tegen deze tijd)
11-12 uur

* Moet je je peuter wakker maken? Bij een schema van 1 dutje is het niet zo nodig om je peuter wakker te maken en kun je hem meestal laten slapen. Als uw peuter echter routinematig langer dan 12 uur ’s nachts slaapt en korte dutjes doet, wilt u misschien de nachtelijke slaap beperken om “wat over te laten” voor overdag. Hun totale slaap zal relatief constant blijven, dus sommige peuters kunnen overdag of ’s nachts “te veel” slapen, wat een negatieve invloed heeft op de ander.

Voorbeeld slaapschema van 1 dutje bij maaltijden

Nogmaals, veel klanten willen weten hoe ze maaltijden kunnen inpassen om hun peuter klaar te stomen voor succes door de nacht door te slapen en lange, luxueuze dutjes te doen. Hier is een typisch schema van 1 dutje met maaltijden:

TijdWake-vensterActiviteitSlaap lengte
07:30Wakker worden*
08:00Ontbijt + Melk
10:00Tussendoortje + Melk
12:00 uurLunch + Melk
12:30 uur5 urenDutje2 tot 3 uur
15:30 uurGrote Snack + Melk
(tweede lunch)
17:30 uurKleine snack
(indien nodig)
18:30 uurDiner + Melk
19:30 uur5 urenBedtijd
(In slaap tegen deze tijd)
11 tot 12 uur

* Moet je je peuter wakker maken? Bij een schema van 1 dutje is het niet zo nodig om je peuter wakker te maken. Je kunt ze meestal laten slapen. Als uw peuter echter routinematig langer dan 12 uur ’s nachts slaapt en korte dutjes doet, wilt u misschien de nachtelijke slaap beperken om “wat over te laten” voor overdag. Hun totale slaap zal relatief constant blijven, dus sommige peuters kunnen overdag of ’s nachts “te veel” slapen, wat een negatieve invloed heeft op de ander.

Download onderstaand voorbeeldschema door erop te klikken en vervolgens met de rechtermuisknop te klikken:

16 maanden oud slaapschema met maaltijden/voedingen

Voorbeeldschema’s voor peuters per maand voor alle leeftijden

Wist je dat we voorbeeldschema’s voor peuters per maand hebben voor alle leeftijden? Bekijken!

Wat moet je doen als je peuter 12 uur niet kan slapen?

Ten eerste, weet dat zelfs als je peuter nooit 12 uur ’s nachts heeft geslapen volgens een schema van 2 dutjes, dit niet betekent dat ze dat niet zullen doen als ze een schema van 1 dutje hebben. Mijn zoon begon pas 12 uur ’s nachts te slapen toen we van twee dutjes naar één dutje gingen! Zorg ervoor dat je ze 2-3 weken de tijd geeft om zich aan het nieuwe schema aan te passen voordat je het opgeeft!

Als je peuter ’s nachts geen 12 uur lijkt te slapen en je hem minstens twee weken de tijd hebt gegeven om zich aan te passen, moet je misschien je wekvensters aanpassen om langer te zijn dan voorlopig comfortabel is. Meestal is het het beste om een ​​kortere wake-window te hebben voor het dutje en een langere na het dutje, maar niet altijd. Misschien moet je echter experimenteren, want door de jaren heen heb ik gezien dat alle verschillende soorten schema’s werken!

Waarom sommige kinderen van 16 maanden te vroeg wakker worden

Als je 16 maanden oude om 4 of 5 uur ’s ochtends wakker wordt, zijn er een paar veelvoorkomende redenen:

  • Oververmoeidheid voor het slapen gaan – Is het wekvenster van uw peuter te lang voor het slapengaan? Dit is de #1 reden om te vroeg wakker te worden. Verkort de wake-window vlak voor het slapen gaan. Als je peuter huilend wakker wordt, is dit de meest waarschijnlijke reden.
  • Honger – Te vroeg eten aanbieden (bijvoorbeeld 16.30 of 17.00 uur), is een veelvoorkomende reden om te vroeg wakker te worden. Idealiter is het diner, indien mogelijk, niet eerder dan 18:00 uur. Terwijl sommige peuters 13 uur zonder eten kunnen, kunnen sommige peuters dat gewoon niet.
  • zonsopkomst – Het is de bedoeling dat we opstaan ​​met de zon en gaan slapen met de zonsondergang. Onnatuurlijk licht heeft ervoor gezorgd dat al onze bedtijden later dan natuurlijk zijn geworden. Kinderen die gevoelig zijn voor licht kunnen te vroeg wakker worden als de zon door hun ramen begint te schijnen. Overweeg kamerverduisterende tinten, jaloezieën of gordijnen.
  • Roosterwijziging – Als je je 16 maanden oude nog steeds twee dutjes doet, is het waarschijnlijk tijd om er een te laten vallen.

Hoewel er een paar andere redenen zijn waarom uw peuter te vroeg wakker wordt, zijn dit de meest voorkomende boosdoeners.

Waarom worden sommige kinderen van 16 maanden ’s nachts wakker en kun je slaaptraining doen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw peuter ’s nachts wakker wordt. Terwijl jij kan doe slaaptraining, dat lost niet op elk oorzaak. Zorg ervoor dat u de rechts probleem en bekijk ons ​​artikel Top 15 redenen waarom uw baby ’s nachts wakker wordt.

Veelgestelde vragen over slaapschema voor 16 maanden oud

Is 16 maanden te vroeg voor één dutje?

Nee, het is niet te vroeg voor een dutje voor de meeste peuters van 16 maanden oud.

Hoe lang moet een dutje van 16 maanden oud zijn?

Kinderen van 16 maanden slapen elke dag in totaal 2 tot 3 uur.

Hoeveel dutjes moet een kind van 16 maanden doen?

Veel kinderen van 16 maanden doen slechts één dutje, hoewel een klein percentage nog steeds twee dutjes doet.

Hoeveel slaap overdag voor 16 maanden oud?

Slaap overdag voor kinderen van 16 maanden zou in totaal 2 tot 3 uur moeten zijn.

Hoe lang kan een kind van 16 maanden wakker blijven?

Wake windows voor 16 maanden oud zijn meestal 5 uur voor en na hun dutje.

Hoe laat moet een 16 maanden oude naar bed gaan?

Een typische bedtijd voor een kind van 16 maanden is tussen 19:00 en 20:00 uur.

Waarom wordt mijn 16 maanden oude kind elke nacht huilend wakker?

Als je onlangs bent overgestapt op één dutje, is de meest waarschijnlijke reden dat je 16 maanden oude elke nacht huilend wakker wordt, dat bedtijd is te laat. Verplaats de bedtijd 20-30 minuten eerder om te zien of het verbetert.

Is een slaapregressie normaal na 16 maanden?

Nee, er is meestal GEEN slaapregressie van 16 maanden. Meer dan waarschijnlijk verandert uw peuter zijn slaapschema, wat kan lijken op een slaapregressie.

Waarom wordt mijn kind van 16 maanden ’s nachts wakker en kan ik slaaptraining doen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw peuter ’s nachts wakker wordt. Terwijl jij kan slaaptraining doen, dat lost niet elke reden op. Los De .. Op rechts probleem! En lees zeker ons artikel Top 15 redenen waarom je baby ’s nachts wakker wordt.

Hoeveel melk moet een kind van 16 maanden drinken?

Peuters moeten 16-20 oz melk per dag drinken tot ze 5 jaar oud zijn volgens de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde. Hoewel koemelk de meest voorkomende is, zijn er tegenwoordig veel opties. Het type melk dat u aanbiedt, moet minimaal 8 gram eiwit per portie bevatten. Pas dus op met melkvervangers en de hoeveelheid suiker.

Is het veilig om melatonine van 16 maanden oud te geven?

Over het algemeen hoeft u uw kind jonger dan 3 jaar geen melatonine te geven. Zet ze in plaats daarvan op het juiste schema. Als de bedtijd van je peuter te laat is of als je peuter er te lang over doet om in slaap te vallen, komt dat waarschijnlijk omdat het tijd is om een ​​dutje te doen.

Is 16 maanden te vroeg om te stoppen met slapen?

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen mogen stoppen met slapen. Over het algemeen moeten de meeste peuters minstens één dutje doen tot ze gemiddeld 3 tot 4 jaar oud zijn. Dus ja, 16 maanden oud is te vroeg om te stoppen met slapen.

Slaapzak baby
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart